Blauw kenteken brommer

Er zijn twee soorten kentekens voor een brommer: een blauwe kentekenplaat of een gele kentekenplaat. De meest voorkomende kentekenplaat is geel met een zwarte rand en zwarte letters. Maar bent u ook bekend met de blauwe kentekenplaat? Op Diks.nl leggen we u uit wat een blauw kenteken is en wat het verschil is met een geel kenteken.

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Verschil blauw en geel kenteken

Daarnaast zijn er ook nog brommers met een geel kenteken. Een brommer met een geel kenteken heeft een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. In tegenstelling tot brommers met een blauw kenteken, bent u met een geel kenteken wel verplicht om een helm te dragen. Daarnaast rijdt een brommer met een geel kenteken meestal binnen de bebouwde kom op de rijbaan tussen de auto’s (uitzonderingen daargelaten), terwijl een brommer met een blauw kenteken op het fietspad rijdt. Wat wel hetzelfde is, is dat u minimaal een AM-rijbewijs moet hebben en dat u verplicht bent om een brommerverzekering af te sluiten.

Blauw kenteken aanvragen

U kunt via de RDW een blauw kenteken voor uw brommer aanvragen. Uw brommer moet dan eerst door de RDW gekeurd worden. Tijdens deze keuring controleren ze op de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg. Ook controleren ze de technische staat van de brommer. Zonder keuring krijgt u geen nieuwe kentekenplaat. Hier kunt u een keuringsafspraak maken. Om met uw brommer op de keuring te komen heeft wel u wel een kenteken nodig. Daarom kunt u een eendagskenteken aanvragen. Met een eendagskenteken mag u op de dag van de keuring naar het keuringsstation rijden.

Na de keuring ontvangt u binnen 5 werkdagen de kentekencard per post. Een werkdag later krijgt u een brief met de tenaamstellingscode. Vanaf dat moment staat het kenteken op uw naam en moet u aan alle voertuigverplichtingen voldoen. U moet dus een kentekenplaat hebben en een brommerverzekering afsluiten. Een blauwe kentekenplaat kunt u bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant kopen. De prijzen kunnen verschillen, omdat elke fabrikant zijn eigen prijs mag bepalen.

Bereken online de premie voor een brommerverzekering

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 10-05-2022

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op