Blauw kenteken brommer

Er zijn twee soorten kentekens voor een brommer: een blauwe kentekenplaat of een gele kentekenplaat. De meest voorkomende kentekenplaat is geel met een zwarte rand en zwarte letters. Maar bent u ook bekend met de blauwe kentekenplaat? Op Alpina.nl leggen we u uit wat een blauw kenteken is en wat het verschil is met een geel kenteken.

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

brommer kenteken blauw

Wat houdt een blauw kenteken in?

Een blauw kenteken is voor een brommer met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Dit zijn bijvoorbeeld een snorfiets of snorscooter. Als uw brommer een blauwe kentekenplaat heeft, is het dragen van een helm niet verplicht. U kunt er uiteraard voor kiezen om toch een helm te dragen voor extra veiligheid. Om een brommer met een blauw kenteken te besturen moet u minimaal 16 jaar oud zijn en beschikken over een brommer rijbewijs (AM) of autorijbewijs (B). Het afsluiten van een verzekering is verplicht. Voor een brommer met een blauw kenteken moet, net als voor andere motorvoertuigen, minimaal een WA-verzekering worden afgesloten.

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Verschil blauw en geel kenteken

Daarnaast zijn er ook nog brommers met een geel kenteken. Een brommer met een geel kenteken heeft een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. In tegenstelling tot brommers met een blauw kenteken, bent u met een geel kenteken wel verplicht om een helm te dragen. Daarnaast rijdt een brommer met een geel kenteken meestal binnen de bebouwde kom op de rijbaan tussen de auto’s (uitzonderingen daargelaten), terwijl een brommer met een blauw kenteken op het fietspad rijdt. Wat wel hetzelfde is, is dat u minimaal een AM-rijbewijs moet hebben en dat u verplicht bent om een brommerverzekering af te sluiten.

Blauw kenteken aanvragen

U kunt via de RDW een blauw kenteken voor uw brommer aanvragen. Uw brommer moet dan eerst door de RDW gekeurd worden. Tijdens deze keuring controleren ze op de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg. Ook controleren ze de technische staat van de brommer. Zonder keuring krijgt u geen nieuwe kentekenplaat. Hier kunt u een keuringsafspraak maken. Om met uw brommer op de keuring te komen heeft wel u wel een kenteken nodig. Daarom kunt u een eendagskenteken aanvragen. Met een eendagskenteken mag u op de dag van de keuring naar het keuringsstation rijden.

Na de keuring ontvangt u binnen 5 werkdagen de kentekencard per post. Een werkdag later krijgt u een brief met de tenaamstellingscode. Vanaf dat moment staat het kenteken op uw naam en moet u aan alle voertuigverplichtingen voldoen. U moet dus een kentekenplaat hebben en een brommerverzekering afsluiten. Een blauwe kentekenplaat kunt u bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant kopen. De prijzen kunnen verschillen, omdat elke fabrikant zijn eigen prijs mag bepalen.

Bereken online de premie voor een brommerverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op