WA dekking voor een brommerverzekering

Dit is de goedkoopste van de vier verzekeringsvormen voor brommers. Iedereen die een voertuig op naam heeft is ook verplicht om deze minimaal te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Vaak biedt deze verzekering een te beperkte dekking. Schade aan je bromfiets krijg je namelijk niet vergoed uit deze verzekering.

Waarom sluit je een WA brommerverzekering af?

Ten eerste natuurlijk omdat deze verzekering verplicht is, maar de verzekering biedt ook voor jezelf een goede bescherming. Als je een letselschade veroorzaakt kan de schade aan de tegenpartij in de honderdduizenden euro’s lopen. Stel je maar eens voor dat je een 25-jarige aanrijdt die blijvend arbeidsongeschikt raakt. Wie zorgt ervoor dat de gedupeerde een inkomen ontvangt tot de pensioendatum? Zonder een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen kun je door één stuurfoutje failliet gaan. De financiële lasten zijn namelijk niet te dragen.

Wie verzekert de bromfiets?

De verplichting rust op diegene die de bromfiets ook op naam heeft. Als jij de brommer koopt en op naam zet en een vriendin rijdt erop, ben jij nog steeds degene die moet zorgen voor de verzekering. Het is toegestaan om op de verzekering aan te tekenen dat iemand anders de regelmatige bestuurder is. Zolang het kenteken op jouw naam staat, moet de brommer ook verzekerd zijn.

Wanneer kun je claimen op de brommerverzekering?

De verzekering biedt dekking tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. De WA verzekering kun je dus nooit schade aan jou of jouw brommer op claimen. Je kunt namelijk niet aansprakelijk zijn voor schade aan jezelf of jouw bezittingen. Bij een claim kan er een eigen risico verschuldigd zijn. Dit is het deel van de schade die voor jouw eigen rekening komt. Het claimen van schade op de brommerverzekering kan ten laste gaan van jouw schadevrije jaren. Dit kan weer tot gevolg hebben dat de premie stijgt in het volgende verzekeringsjaar.

Wanneer kiezen voor de WA brommerverzekering?

Deze verzekeringsvorm wordt vaak gekozen voor oudere brommers met nog maar een geringe dagwaarde. Bij een ongeval krijg je de eigen schade niet uitgekeerd. Bij diefstal of een aanrijding moet je zelf betalen voor het vervangen of repareren van je voertuig. Wil of kun je dat niet? Kies dan voor één van de drie uitgebreidere dekkingen.

Alle dekkingen bij een brommerverzekering:

Bereken de premie voor een brommerverzekering!