Home Brommer kenteken

Brommer kenteken

Elke brommer moet voorzien zijn van een kenteken. Zonder kenteken mag u namelijk niet op de openbare weg rijden. Alle nieuwe brommers uit 2007 en later hebben standaard een kenteken, toen werd namelijk het bromfietskenteken ingevoerd. Heeft u een oudere brommer gekocht? Dan moet u alsnog een kenteken aanvragen. Wij vertellen u alles over het brommer kenteken!

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

brommer kenteken

Brommer kenteken kwijt

Bent u de kentekenplaat van uw brommer kwijt of is deze gestolen? Dan kunt bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant een nieuwe kentekenplaat aanschaffen. Hiervoor moet u het originele Voertuigbewijs van het papieren kentekenbewijs (Deel IA) of de kentekencard meenemen. Er is geen vaste prijs voor een nieuwe kentekenplaat, dit mag de fabrikant zelf bepalen. Vervolgens ontvangt u van de fabrikant nieuwe kentekenplaten met een duplicaatcode. De duplicaatcode is een cijfer op de kentekenplaat, dat aangeeft hoe vaak er kentekenplaten voor de brommer zijn afgegeven.

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Brommer kenteken aanvragen

Een kenteken voor uw brommer kunt u aanvragen bij de RDW. U moet uw brommer dan wel eerst door de RDW laten keuren. Zij kijken of de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg en ze controleren de technische staat. Om een kenteken aan te vragen kunt u de volgende stappen volgen:

  1. Eerst moet u een afspraak voor de keuring maken. Dit doet u op ‘Keuringsafspraak maken’
  2. Uw brommer moet natuurlijk op de keuring komen, maar u mag er nog niet mee op de openbare weg rijden. Hiervoor kunt u een eendagskenteken aanvragen. Dit doet u op ‘Eendagskenteken aanvragen’. Met een eendagskenteken mag u op de dag van de keuring naar het keuringsstation rijden.
  3. Na de keuring stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen een kentekencard per post. Een werkdag later krijgt u een brief met de tenaamstellingscode. Vanaf dat moment gelden alle voertuigverplichtingen, zoals het hebben van een kentekenplaat en een WA-verzekering.
  4. Tot slot koopt u de kentekenplaat. Dit kunt u doen bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant.

Er zitten een aantal voorwaarden aan het aanvragen van een kenteken. Zo moet u minimaal 16 jaar zijn en ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Ook moet u persoonlijk verschijnen op de keuring en moet u een geldig legitimatiebewijs bij zich hebben.

Kentekencheck brommer

Als u een kenteken op uw naam heeft staan, staan uw persoonsgegevens in het kentekenregister van de RDW. Ook de voertuiggegevens staan geregistreerd. Om de gegevens over het voertuig te achterhalen kunt u een kentekencheck doen. Het gaat hierbij wel om niet-privacygevoelige gegevens over de brommer. Een kentekencheck komt van pas als u een brommer wilt kopen of verkopen. Hier kunt u een kentekencheck doen.

Als u het kenteken van de brommer heeft ingevoerd krijgt u een aantal gegevens te zien, zoals het type voertuig, het merk en het aantal eigenaren. Daarnaast ziet u bijvoorbeeld wanneer de APK vervalt en wanneer de brommer voor het laatst is overgeschreven. U kunt ook zien of er een WA-verzekering is aangemeld voor het voertuig.

Brommer zonder kenteken

Zoals gezegd werd in 2007 het kenteken voor bromfietsen ingevoerd. Alle brommers van 2007 en later hebben standaard een kentekenplaat. Brommers van voor 2007 hebben geen kenteken, daarvoor moet u dus zelf een kenteken aanvragen. Oudere brommers vindt u bijvoorbeeld tweedehands op Marktplaats, of misschien wel bij een familielid in de schuur. Vergeet voordat u ermee de weg opgaat geen kenteken aan te vragen en kijk ook direct naar een brommerverzekering! Het afsluiten van minimaal een WA-verzekering voor uw brommer is namelijk verplicht.

Bereken online de premie voor een brommerverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op