
Brommer overschrijven
Heb je net een brommer gekocht of verkocht? Dan is het belangrijk om het voertuig op de juiste naam te zetten. Dit heet het overschrijven van de brommer. Op deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe je een brommer overschrijft, welke documenten je nodig hebt, wat het kost én waar je op moet letten. Zo weet je zeker dat je goed zit – of je nu koper of verkoper bent.
Brommerverzekering afsluitenWaarom een brommer overschrijven?
Als een brommer van eigenaar wisselt, moet je het kenteken overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Zodra het kenteken is overgeschreven moet de nieuwe eigenaar direct voldoen aan alle voertuigverplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van motorrijtuigenbelasting, het afsluiten van een brommerverzekering en zorgen dat het voertuig APK gekeurd is.
Waar kan ik een brommer overschrijven?
Je kunt een brommer op twee manieren overschrijven: bij een kentekenloket of online.
Online overschrijven
Online overschrijven kan op elk moment van de dag. Hiervoor heb je de DigiD app en een telefoon met zogenoemde nfc chiplezer nodig. Telefoons met een chiplezer zijn Android smartphones met versie 7.0 of hoger óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13.2. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten tegenwoordig een chip. Ook rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip. Met de chiplezer kun je een eenmalige identiteitscheck uitvoeren.
Ook moet je een kentekencard en de tenaamstellingscode hebben. Met een papieren kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk.
Kentekenloket
Je kunt een brommer ook overschrijven bij een kentekenloket, een PostNL-locatie, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Je bent dan wel gebonden aan de openingstijden van het loket, maar op steeds meer plaatsen kun je ook ‘s zondag en ‘s avonds overschrijven.
Wat heb ik nodig voor het overschrijven van een brommer?
Voor het overschrijven van een brommer heb je de volgende documenten nodig:
- Een geldig legitimatiebewijs
Een geldig legitimatiebewijs is een Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. - Kentekenbewijs
Voor het overschrijven heb je het originele tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs of het ketenenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) nodig. - De tenaamstellingscode van het voertuig
De tenaamstellingscode bestaat uit 2 delen. Het eerste deel van de tenaamstellingscode heeft 4 cijfers en staat op het tenaamstellingsverslag. Het tweede deel van de tenaamstellingscode 5 cijfers en zit bij de kentekencard, die je per post thuis gestuurd krijgt. Bij een papieren kentekenbewijs hoort geen tenaamstellingscode.
Kosten
In 2025 zijn de kosten voor het overschrijven van het kenteken €13,10. De kosten betaal je ter plekke bij het overschrijven van de brommer.
Stappenplan kenteken brommer overschrijven
Het overschrijven van een brommer gaat als volgt:
- Vraag de verkoper van de brommer om de benodigde documenten
- Neem deze documenten, samen met een geldig legitimatiebewijs, mee naar de locatie
- Betaal de kosten van €12,50 voor het overschrijven
- Vervolgens zet de medewerker het voertuig op jouw naam. Je ontvangt dan een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie.
- Je ontvangt ook het vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs geef je aan de verkoper.
- Vanaf dat moment ben je aansprakelijk voor de verplichtingen van een kentekenhouder, zoals de apk en het afsluiten van een brommerverzekering.
- Van de RDW krijgt u dezelfde werkdag (als het kenteken vóór 16.00 uur is overgeschreven) of de volgende werkdag de nieuwe kentekencard.
Je ontvangt drie e-mails van de RDW. De eerste e-mail is een bevestiging van je aanvraag. In de tweede e-mail staat dat je voertuig is overgeschreven. In de derde e-mail staan de link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag. Daarop staat ook deel 1 van de tenaamstellingscode. Je ontvangt het 2e deel van de tenaamstellingscode per post, samen met de kentekencard.
Bij het overschrijven van de brommer krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit vrijwaringsbewijs is voor de verkoper. Met een vrijwaringsbewijs kan de verkoper aantonen dat het kenteken van de verkochte brommer niet meer op zijn of haar naam staat. De verkoper is dan ook niet meer aansprakelijk voor de verplichtingen die een kentekenhouder heeft.
Vergeet je brommerverzekering niet
Zodra het kenteken op jouw naam staat, moet je voldoen aan alle voertuigverplichtingen, zoals het afsluiten van een brommerverzekering. Je bent verplicht om minimaal een brommerverzekering met WA-dekking af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een uitgebreidere dekking, waarmee ook schade aan je eigen scooter is meeverzekerd.
Heb je nog vragen over het overschrijven van een brommer? Of wil je meer informatie over het afsluiten van een brommerverzekering? Neem dan vooral contact met ons op! Je kunt ons maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 18.00 bereiken op 088 – 6883700. Je kunt ons natuurlijk ook altijd een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.
Veelgestelde vragen
Moet de koper aanwezig zijn bij het overschrijven van een brommer?
Nee, de koper hoeft niet persoonlijk aanwezig te zijn bij het overschrijven. Wel moet de koper beschikken over het originele kentekenbewijs en een geldig legitimatiebewijs. Een geldig legitimatiebewijs is een rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart of paspoort. Bij online overschrijven is een DigiD met sms-controle of de DigiD-app vereist.
Kan ik een brommer overschrijven zonder kentekenbewijs?
Nee, een kentekenbewijs is verplicht om een brommer over te schrijven. Zonder deze documenten (deel IA en IB of kentekencard met tenaamstellingscode) kan de RDW de overschrijving niet uitvoeren. Bij verlies moet eerst een vervangend kentekenbewijs worden aangevraagd.
Wanneer je een kentekenbewijs aanvraagt via de RDW, heb je de optie om het bewijs op te halen bij de RDW in Veendam of het thuis te laten bezorgen. Als je kiest voor ophalen, dan kun je dit doen in de middag, tussen 14.00 en 17.00 uur.
Je kunt een kentekenbewijs ook met spoed aanvragen. Een spoedaanvraag is alleen mogelijk als je een voertuig koopt, niet als je het kentekenbewijs kwijt bent. Als je de aanvraag voor 11.45 doet kan je het kentekenbewijs dezelfde dag nog ophalen. Doe je de aanvraag na 11.45 dan kan je het kentekenbewijs de volgende werkdag ophalen tussen 14.00 en 17.00 uur.
Kan ik een brommer overschrijven zonder rijbewijs?
Ja, je hebt namelijk geen rijbewijs nodig om een brommer te kopen. De brommer moet wel op jouw naam gezet worden. Hiervoor moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Zodra het kenteken op je naam staat, ben je verplicht om een brommerverzekering af te sluiten. Je moet minimaal een WA-verzekering afsluiten voor een brommer.
Wat moet ik doen na het overschrijven van een brommer?
Na het overschrijven moet de verkoper het vrijwaringsbewijs goed bewaren als bewijs dat de brommer niet meer op zijn naam staat. De koper moet de brommer direct verzekeren en zorgen dat deze aan alle wettelijke eisen voldoet om de weg op te mogen.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via chat, WhatsApp, telefoon of e-mail
Vragen? Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.