Mag ik zonder kenteken op een brommer rijden?

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: nee, zonder kenteken mag u niet op een brommer rijden. Het kan natuurlijk voorkomen dat u de kentekenplaat verliest of dat deze wordt gestolen. In dat geval moet u zo snel mogelijk een nieuwe kentekenplaat aanvragen en mag u tijdelijk niet op de brommer rijden. Ook als u een brommer zonder kenteken koopt, moet u ervoor zorgen dat u een kenteken aanvraagt.

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

brommer zonder kenteken

Zonder kenteken rijden verboden

Het rondrijden op een brommer zonder kenteken is zelfs verboden. U mag met een voertuig zonder kenteken niet op de openbare weg rijden. Tegenwoordig hebben alle brommers standaard een kenteken. Als u een oudere brommer van voor 2007 koopt, bestaat de kans dat de brommer nog geen kenteken heeft. In 2007 werd namelijk pas de kentekenplicht voor bromfietsen ingevoerd. In dat geval moet u zelf een kenteken aanvragen, voordat u op de brommer kunt rijden.

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Risico’s rijden zonder kenteken

Als u rondrijdt op een brommer zonder kenteken loopt u het risico op een boete. Ook als uw kenentekenplaat is gestolen of als u deze bent kwijt geraakt, krijgt u een boete. Rondrijden zonder kenteken mag gewoon niet. Als u gepakt wordt krijgt u een boete van €140,-. Ook wanneer de kentekenplaat beschadigd of slecht leesbaar is riskeert u een boete, namelijk €90,-.

Bovendien kunt u zonder kenteken geen brommerverzekering afsluiten. U bent verplicht om in ieder geval een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor uw brommer. Ook als u rondrijdt op een onverzekerde brommer riskeert u een boete. De boete ligt dan zelfs een stuk hoger: €370,-

Kenteken aanvragen

Om het risico op een boete te vermijden kunt u het beste direct een kenteken aanvragen als uw brommer er nog geen heeft. U kunt de aanvraag doen bij de RDW. Uw brommer moet dan wel eerst gekeurd worden door de RDW. Zij kijken onder andere naar de technische staat en controleren of de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg. U kunt een afspraak maken op  ‘Keuringsafspraak maken’

Om met uw brommer naar de keuringsafspraak te gaan kunt u een eendagskenteken aanvragen. Hiermee mag u op de dag van de keuring naar de keuringslocatie rijden. Een eendagskenteken aanvragen doet u hier. Na de keuring stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen een kentekencard per post. Een werkdag later sturen ze een brief met de tenaamstellingscode. Als u alle documenten binnen heeft gelden vanaf dat moment ook alle voertuigverplichtingen. U moet zorgen dat u een kentekenplaat heeft en dat uw voertuig verzekerd is. Een kentekenplaat kunt u bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant kopen.

Bereken online de premie voor een brommerverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op