Hoe kan ik een kenteken aanvragen voor een brommer?

Kenteken brommer aanvragen

Alle brommers zijn tegenwoordig voorzien van een kenteken. Zonder kenteken mag u met uw brommer niet op de openbare weg rijden. Heeft u een oudere brommer, van voor 2007? Dan is de kans groot dat de brommer nog geen kenteken heeft en moet u deze alsnog aanvragen. Gelukkig gaat dat heel eenvoudig. Wij vertellen u alles wat u moet weten over het aanvragen van een brommer kenteken!

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Stappenplan kenteken aanvragen

Het aanvragen van een brommer kenteken gaat als volgt:

  1. Maak een afspraak voor de keuring. Dit doet u op ‘Keuringsafspraak maken’
  2. Om met uw brommer op de keuring te komen kunt u een eendagskenteken aanvragen. Dit gaat ook via de RDW en doet u op ‘Eendagskenteken aanvragen’. Met een eendagskenteken mag u op de dag van de keuring naar het keuringsstation rijden.
  3. Na de keuring ontvangt u binnen 5 werkdagen de kentekencard per post. Een werkdag later ontvangt u een brief met de tenaamstellingscode. Vanaf dat moment moet u aan alle voertuigverplichtingen voldoen, zoals het hebben van een kentekenplaat en een WA-brommerverzekering.
  4. Tot slot koopt u een kentekenplaat voor uw brommer. Let er wel op dat u dit doet bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant.

Voorwaarden voor aanvragen kenteken

Als u een kenteken aanvraagt, moet u wel voldoen aan een aantal voorwaarden. U moet minimaal 16 jaar en ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen. Als u de brommer op naam van een bedrijf wilt registreren moet het bedrijf gevestigd zijn in Nederland. Daarnaast mag het geen eenmanszaak zijn. U moet persoonlijk verschijnen op de keuring van uw brommer en u moet dan een geldig legitimatiebewijs bij u hebben.

Als uw brommer in 2006 of later in gebruik is genomen, moet de brommer gebouwd zijn volgende een typegoedkeuring. Als dit het geval is, is de brommer voorzien van een Europese Typegoedkeuring. Bij de fabrikant of importeur van de brommer kunt u dan een Certificaat van Oorsprong opvragen. Als de brommer nog geen Europese Typegoedkeuring heeft, moet u voor de brommer een individuele goedkeuring aanvragen.

Documenten die u nodig heeft voor het aanvragen van een kenteken

Tijdens de keuring wordt het bouwjaar of de datum waarop de brommer voor het eerst in gebruik is genomen, vastgesteld. Soms kan dit niet aan de hand van de brommer. In dat geval moet u het met aanvullende documenten kunnen aantonen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een rekening of een garantiebewijs.

Wat kost een kenteken aanvragen?

De kosten voor het aanvragen van brommer kenteken zijn opgedeeld in verschillende onderdelen:

OnderdeelKosten
Identificatie voertuig licht€51,00
Beoordeling goedkeuring voertuig licht€57,00
Inschrijven voertuig kentekenregister€42,65
Tenaamstellen via RDW€10,75
Totaal€157,10

Bereken online de premie voor een brommerverzekering

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 10-05-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op