Wat houdt een geel kenteken in bij een brommer?

Iedereen kent het gele kenteken voor de auto wel. Maar brommers hebben soms ook een geel kenteken. Er zijn echter twee soorten kentekenplaten voor brommers: geel en blauw. Wij leggen u uit hoe hard u mag rijden met een geel kenteken en wat het verschil is met een blauw kenteken.

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

brommer kenteken geel

Hoe hard mag er gereden worden met een geel kenteken?

Op een brommer met een geel kenteken mag u 45 kilometer per uur rijden. Een geel kenteken heeft meestal een zwarte rand en zwarte letters. Als u op een brommer met een geel kenteken rijdt, moet u altijd een helm dragen. Daarnaast rijdt u met een geel kenteken meestal binnen de bebouwde kom op de rijbaan tussen de auto’s in plaats van op het fietspad. U bent tevens verplicht om een brommerverzekering af te sluiten met minimaal een WA-dekking.

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Verschil tussen blauw en geel kenteken

Er zijn ook brommer met een blauw kenteken. Het grootste verschil tussen beiden is de maximumsnelheid: een brommer met een blauw kenteken heeft een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Daarnaast bent u als bestuurder van een brommer met blauw kenteken niet verplicht om een helm te rijden. Ook rijdt u meestal op het fietspad in plaats van op de rijbaan. Wat wel hetzelfde is, is dat u minimaal een AM-rijbewijs moet hebben en dat u verplicht bent om een brommerverzekering af te sluiten.

Geel kenteken aanvragen

Een geel kenteken aanvragen doet u via de RDW. Om een geel kenteken te krijgen moet u wel eerst uw brommer laten keuren. Tijdens deze keuring wordt gecontroleerd of de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg. Ook wordt de technische staat van de brommer gecontroleerd. Maak daarom eerst een keuringsafspraak. Daarna kunt u een eendagskenteken aanvragen. Met een eendagskenteken kunt u op de dag van de keuring naar het keuringsstation rijden.

Binnen 5 werkendagen na de keuring ontvangt u de kentekencard per post. Een werkdag later krijgt u een brief met de tenaamstellingscode. Zodra het kenteken op uw naam staat, moet u aan de verplichtingen van een kentekenhouder voldoen. U moet een brommerverzekering afsluiten en ervoor zorgen dat uw brommer een gele kentekenplaat heeft. Deze kentekenplaat moet u zelf bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant kopen. Let op: de prijzen kunnen per fabrikant verschillen, omdat ze zelf de prijs mogen bepalen.

Bereken direct de premie van uw brommerverzekering

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
Nu met Gratis verhaalservice

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op