Home Schadevrije jaren overnemen: hoe zit dat bij een brommerverzekering?

Schadevrije jaren overnemen: hoe zit dat bij een brommerverzekering?

Wanneer u een brommerverzekering heeft afgesloten bent u misschien wel bekend met de term schadevrije jaren. Als verzekeringsnemer bouwt u schadevrije jaren op. Elk jaar dat u geen schade claimt bij uw brommerverzekeraar krijgt u er 1 schadevrij jaar bij. Schadevrije jaren leveren u bovendien korting op uw brommerverzekering op. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe lager de premie. Sinds 1 januari 2022 zijn de regels rondom het overnemen van schadevrije jaren verbeterd, in het voordeel van de verzekeringsnemer. In dit artikel op Brommerverzekering.nl leggen we u uit in welke situaties u schadevrije jaren kunt overnemen.

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

schadevrije jaren overnemen brommer

Hoe werkt het overnemen van schadevrije jaren precies?

Voorheen mochten verzekeraars zelf bepalen hoe ze in sommige situaties met het overnemen van schadevrije jaren omgingen, bijvoorbeeld bij overlijden van de verzekeringsnemer, bij een echtscheiding of na een leasecontract. Sinds 1 januari 2022 is hier echter een eenduidig beleid ingekomen waaraan alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars zich aan moeten houden. In de volgende situaties is het overnemen van schadevrije jaren nu mogelijk:

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Overlijden

Een van die situaties is het overlijden van de verzekeringsnemer. Als de verzekeringsnemer uw partner was, kunt u zijn of haar schadevrije jaren overnemen. Veel partners delen samen een voertuig, zoals bijvoorbeeld een brommer. Alleen degene op wiens naam de brommerverzekering staat, bouwt echter schadevrije jaren op. Veel verzekeraars waren voor de nieuwe regels al coulant bij overlijden, maar vanaf nu is elke verzekeraar dit. U kunt dus schadevrije jaren van uw overleden partner overnemen, mits u op hetzelfde adres ingeschreven staat. Om de brommer te mogen gebruiken moet u natuurlijk in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

Echtscheiding

Bij een echtscheiding is er vaak sprake van het verdelen van bezittingen. Ook schadevrije jaren kunnen verdeeld worden tussen twee ex-partners. De partner op wiens naam de brommerverzekering staat is de enige die schadevrije jaren opbouwt. Deze partner bepaald de verdeelsleutel, dus hoe de schadevrije jaren verdeeld worden. Door middel van een afstandsverklaring wordt er afstand gedaan van (een deel van) de schadevrije jaren. Op deze manier wordt voorkomen dat 1 van de 2 partners zonder schadevrije jaren achterblijft en dus een stuk meer gaat betalen voor een eigen brommerverzekering.

Leaserijder

Als leaserijder bent u niet de daadwerkelijke eigenaar van de brommer. De brommer en de brommerverzekering staan dus niet op uw naam, waardoor u geen schadevrije jaren opbouwt. Met een leaseverklaring kunt aantonen dat u gedurende de leaseperiode schadevrij hebt gereden. Voor 1 januari 2022 gingen brommerverzekeraars hier nog wisselend mee op. Sommige verzekeraars gaven enkel een premiekorting, die u kwijt raakt als u van verzekeraar wilt overstappen.

Brommerverzekering in het buitenland

Schadevrije jaren die u heeft opgebouwd met een buitenlandse brommerverzekering kunt u overnemen met een schriftelijke verklaring van de verzekeraar uit het desbetreffende land. Deze kunt u vervolgens aanleveren bij uw verzekeringsmaatschappij in Nederland. Aan de hand van deze verklaring worden de schadevrije jaren toegekend.

Schadevrije jaren overnemen van brommer naar auto

Het overnemen van schadevrije jaren van een brommerverzekering naar een autoverzekering is helaas minder makkelijk. Volgens verzekeraars zijn de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd met een brommer van weinig waarde voor een auto. Dit omdat ze van mening zijn dat de rijervaring die u opdoet met een brommer niet relevant is voor een autoverzekering. Daarom is het vaak niet mogelijk om schadevrije jaren over te nemen van uw brommerverzekering naar een autoverzekering op het moment dat u uw brommer inwisselt voor een auto.

Heeft u nog vragen over het overnemen van schadevrije jaren of het afsluiten van een brommerverzekering? Neem dan vooral contact met ons op! We zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereikbaar op 088 – 6883700. U kunt ons ook altijd een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Bereken online de premie voor een brommerverzekering

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
Nu met Gratis verhaalservice

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op