Home iemand anders

Als iemand anders op mijn brommer rijdt, is die persoon dan verzekerd?

Een brommerverzekering dekt de schade die u veroorzaakt met de door u verzekerde brommer. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om schade aan de verzekerde brommer zelf te laten vergoeden door de brommerverzekering. Dit is afhankelijk van de brommerverzekering die u afsluit en de afspraken die daarin zijn opgenomen omtrent de dekking.

Maar hoe werkt dit wanneer u uw brommer uitleent aan iemand anders? Is diegene dan wel verzekerd? En is de brommer zelf verzekerd? Of moet de lener van uw brommer daarvoor zelf een brommerverzekering hebben afgesloten?

verzekering iemand anders rijdt op brommer

De brommerverzekering is gekoppeld aan het voertuig

Wanneer u een brommerverzekering afsluit, is deze verzekering gekoppeld aan de brommer en niet aan uzelf. Dit betekent dus dat uw brommer nog steeds verzekerd is wanneer iemand anders erop rijdt. Uiteraard moet de bestuurder wel bevoegd zijn om te rijden en dus beschikken over een rijbewijs of een brommercertificaat.

Brommerverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Risico’s van het uitlenen van uw brommer

Een belangrijke reden om goed na te denken voordat u uw brommer uitleent is dat het eigen risico dat u bij schade moet betalen kan variëren op basis van leeftijd. Vaak rekenen verzekeraars een hoger eigen risico voor jongere personen. Stel u leent uw brommer uit aan iemand van 21 jaar, terwijl u zelf 22 jaar oud bent. Het kan dan zo zijn dat u meer eigen risico moet betalen over de gemaakte schade dan u had moeten betalen wanneer u zelf op de brommer gereden had. Dit kan per levensjaar zelfs 500 euro schelen. Bovendien is degene die uw brommer leent misschien niet gewend aan de brommer en heeft hij of zij daardoor een grotere kans op schade.

Daarnaast is het ook verstandig rekening te houden met uw schadevrije jaren. Wanneer u schadevrij rijdt op uw brommer betekent dit dat u geen aanspraak hoeft te maken op uw brommerverzekering. Bij sommige verzekeraars levert het schadevrij rijden soms zelfs een korting op uw verzekering op na een aantal jaren. Echter is het omgekeerde ook het geval. Wanneer u schade rijdt en u dient hiervoor een claim in bij de verzekering, gaat dit ten koste van uw schadevrije jaren. Dit kan op den duur betekenen dat u meer moet gaan betalen voor uw brommerverzekering. Wanneer u uw brommer dus uitleent en de lener rijdt schade met uw brommer, kan dat dus betekenen dat de kosten voor uw brommerverzekering omhoog gaan.

Mogelijk geen dekking voor jongere bestuurders

Zoals net al genoemd, kan de verzekeraar voor jonge bestuurders een hoger eigen risico rekenen. Maar het kan zelfs zo zijn dat de verzekeraar de schades die worden veroorzaakt door bestuurders jonger dan 25 jaar compleet uitsluit. Dit kan betekenen dat als u uw brommer uitleent aan een jonge bestuurder, de verzekering bij schade geen vergoeding uitkeert. Nog erger zou het zijn wanneer de jonge bestuurder op uw brommer een aanrijding heeft met een voetganger en bij de voetganger blijvend letsel veroorzaakt. De claims die hieruit voortkomen zijn hoog en vrijwel onbetaalbaar wanneer ze niet (deels) worden vergoed door een verzekeraar. Denkt u dus goed na voordat u uw brommer uitleent, zeker wanneer dit aan een jonge bestuurder is.

Schade aan de brommer zelf

Wanneer u niet in uw verzekering heeft opgenomen dat de schade aan uw voertuig zelf ook wordt gedekt, kan er een lastige situatie ontstaan wanneer u uw brommer uitleent. Stel u heeft uw brommer uitgeleend aan een bestuurder die vervolgens de brommer beschadigt. Wie betaalt deze schade dan? Bent u ervan verzekerd dat degene die uw brommer leent in staat is dit bedrag zelf te betalen? En is degene die uw brommer leent ook bereid om u dit bedrag te betalen? Dit zijn slimme vragen om uzelf en de lener te stellen voordat u besluit uw brommer uit te lenen.

Kortom, de risico’s zijn vaak groot en het is daarom dan ook niet verstandig om uw brommer uit te lenen. Denk hier dus goed over na en stel uzelf de juiste vragen voor u de beslissing maakt.

Bereken de premie voor een brommerverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op