Geen rijbewijs maar wel een brommerverzekering?   

Vrijwel alle eigenaren van een brommer hebben ook een rijbewijs. Maar het hebben van een rijbewijs is geen vereiste voor het kopen en het op naam zetten van een brommer. Het verzekeren gaat wel lastiger worden, maar er zijn verzekeraars die mogelijkheden bieden. Voor het mogen rijden op een brommer moet u uiteraard wel een rijbewijs hebben, maar het verzekeren is iets anders dan het rijden met een brommer. 

Op het moment dat u een brommer op naam krijgt moet het voertuig ook verzekerd zijn tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Bij bepaalde verzekeraars zult u tegen een muur lopen als u wilt verzekeren zonder dat u een rijbewijs heeft. Gelukkig zijn er verzekeraars waar u wel terecht kunt. 

 

Hoe kunt u een brommer kopen zonder een rijbewijs? 

Bij het overschrijven van het kenteken op naam wordt vaak gebruik gemaakt van het rijbewijs, maar dat hoeft niet. Het gaat ook lukken met bijvoorbeeld uw ID-bewijs of het paspoort. Tegenwoordig kunt u een kenteken ook online op uw naam zetten door in te loggen met uw DigiD. Er wordt bij het overschrijven op naam niet gelet op het wel of niet hebben van het rijbewijs. Het verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid is een in de wet vastgelegde eis. Hiervoor kunt u gebruik maken van onze vergelijker. Bij de verzekeraars die in de vergelijking naar voren komen hoeft u als aanvrager geen rijbewijs te hebben. Uiteraard moet de regelmatige bestuurder wel bevoegd zijn om op een brommer te rijden. 

Leen de brommer niet zomaar uit 

De eigenaar is verantwoordelijk voor de brommer, ook als deze wordt uitgeleend. Schade veroorzaakt door iemand die de brommer leent, gaat ten laste van uw brommerverzekering. U verliest dus eventueel schadevrije jaren en betaalt ook de boetes voor de verkeersovertredingen. Wees dus zeer kritisch bij het uitlenen van uw brommer. 

Bereken de premie voor een brommerverzekering!