Brommerrijbewijs

Vanaf je zestiende verjaardag mag je met een brommer rijden. Een Brommerrijbewijs AM is dan wel verplicht. Zo’n scooter rijbewijs heb je voor het leven. Maar je moet er wel eerst de benodigde examens voor behalen.
Je kan theorie-examen doen als je zestien jaar of ouder bent. Enkele maanden voor je zestien jaar wordt, kan je al wel een examendatum reserveren.
Sinds 1 maart 2010 moet u bovendien het praktijkexamen scooter (of het aparte praktijkexamen voor brommobiel) behalen.
Zware overtredingen op de scooter tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs.

Brommerrijbewijs 2010

Voor het halen van je brommerrijbewijs (categorie AM) moet je na het theorie-examen ook slagen voor een praktijkexamen. Het praktijkexamen is ingevoerd om het aantal ongelukken met scooters te verminderen en de veiligheid te vergroten.
Als je een rijbewijs voor de categorie A of B hebt mag je brommer rijden. Je hoeft dan niet op examen. Heb je nog geen ander rijbewijs dan kan je vanaf je 16e jaar op examen.

Vrijstelling brommerrijbewijs

Als je al een geldig Nederlands auto rijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A) heeft, hoef je geen apart brommerrijbewijs AM te hebben. Je moet dat auto- of motorrijbewijs wel bij je hebben als u met een brommer rijdt.
Als het rijbewijs A of B om medische redenen niet langer geldig is bestaat de mogelijkheid om in het bezit te blijven of te komen van een rijbewijs AM. Hiermee kan men een brommobiel (blijven) besturen. Informatie hierover geeft de afdeling Burgerzaken van de gemeente.